Skip to content

Het is het najaar van 1993, één van de Amelander dorpsfeesten is in volle gang. En soms heb je niet veel meer nodig dan dat, een biertje en een praatje in een feesttent, om tot de beste ideeën te komen. Bijvoorbeeld het idee om een nieuwe band te beginnen.

De plannen die in dat najaar voorzichtig tot stand komen, hebben nog even tijd nodig om te rijpen, maar in 1994 worden spijkers met koppen geslagen en richten Taryadi Boelens en Daniël Metz ‘Gang is Alles’ op. De Amelander band bestaat daarnaast uit Martijn Boelens en Heru Metz. Het snelle repertoire met veel eigen nummers, de geluiden uit een oud, stoffig accordeonnetje van Daniël en het hoge feestgehalte, maken dat de link met de muziek van Rowwen Hèze snel is gelegd. Het brengt de jongens op podia in uiteenlopende zalen, tenten en kroegen. Eerst op het eiland, maar niet veel later zijn ook optredens aan de wal steeds vaker regel dan uitzondering.

De populariteit van Rowwen Hèze stijgt tot grote hoogten en Gang is Alles is regelmatig bij concerten van de band indruk maakt, want niet veel later worden ze gevraagd om in het voorprogramma van de Limburgers te spelen. Het wordt een groot succes waar nog meer optredens en bijzondere aanvragen uit voortkomen. Zo belanden ze ook in het voorprogramma van Jovink en de Voederbietels.

Na zeven jaren vol hoogtepunten, waaronder een eigen album, besluiten Martijn en Heru de band te verlaten. Hun opvolgers zijn Gerjan den Hartogh en William Beijaard. Zij worden in rap tempo (want gang is tenslotte alles) klaargestoomd voor grote optredens. Met de komst van de nieuwe bandleden, krijgt ook het repertoire een kleine metamorfose. De Rowwen Hèze-stijl wordt aangevuld met andere genres. Het resultaat: meer nummers, meer variatie, maar nog steeds op een geheel eigen manier gebracht.

Het succes gaat onverminderd door en de agenda van Gang is Alles blijft druk bezet. Ondertussen worden opleidingen afgerond, nieuwe banen volgen en soms zelfs verhuizingen naar de vaste wal. De individuele agenda’s zijn steeds moeilijker te combineren met die van de band en in 2008 wordt besloten om te stoppen. Daniël, een podiumdier pur sang, blijft samen met William optreden. Van Hollum tot Haarlem en van Buren tot Broeksterwoude weten de twee mensenmassa’s mee te laten zingen en feest te laten vieren. Nog steeds speelt het accordeon, inmiddels staat er een heel arsenaal in de kast, een belangrijke rol. Het enige dat al die jaren ontbreekt is een officiële bandnaam.

Gang is Alles

Omdat de uitspraak ‘Gang is Alles’ nog steeds perfect past bij de energieke optredens vol meezingers en dansbare nummers, besluit Daniël, met goedvinden van de vroegere bandleden, in 2016 de oude naam weer in ere te herstellen. De samenstelling is dan misschien gewijzigd, maar Gang is Alles zorgt nog steeds voor één groot feest. En dat zal nooit veranderen.

Back To Top